Czy zmywarka uniwersalna jest Ci potrzebna? Pamiętaj, że błyszczące kieliszki oraz połyskujące sztućce bez smug przyciągają oczy klientów, wzbudzają ich zaufanie i wzmagają apetyt. Skrupulatne polerowanie każdej szklanki, kieliszka i talerzy może być metodą na osiągnięcie takiego efektu, jednak sytuacja komplikuje się kiedy restauracja jest duża, a liczba klientów odwiedzających lokal jest wysoka. W takiej sytuacji warto rozważyć zakup zmywarki uniwersalnej, która oczyści talerze, szklanki, kieliszki, filiżanki oraz sztućce, garnki i pojemniki GN. Zmywarka uniwersalna będzie przydatna w restauracjach, stołówkach, szpitalach, szkołach i przedszkolach!
Jaka zmywarka uniwersalna będzie odpowiednia dla Twojego lokalu?
Zmywarka uniwersalna to urządzenie wielofunkcyjne. Można w nim wyczyścić zarówno bardzo wytrzymałe naczynie jak i kruche szkło. Przy wyborze zmywarki zwróć uwagę na jej rozmiar oraz funkcje takie jak wyparzanie naczyń. Jeśli chcesz mieć zmywarkę z największą na rynku przstrzenią robocza wewnątrz - z pomocą przyjdzie Ci marka Lozamet oferująca maksymalną wysokość wsadu z koszem o wielkości 385 mm.
Funkcjonalne urządzenia posiadają także elektroniczny wyświetlacz temperatury płukania oraz wyparzania i mogą umyć nawet 30 koszy na godzinę! Naczynia wyjęte z takiej zmywarki są czyste, suche i błyszczące, a pracownik myjący może szybko dostarczyć kucharzom czyste naczynia, gotowe do serwisu smakowitych potraw! Zyskujesz także gwarancję sterylnej czystości naczyń i pozbycie się wszelkich bakterii. Warto także pamiętać, że użycie zmywarki w restauracji, zwróci się w postaci niższych rachunków za wodę. W sklepie Gastrohevi.pl oprócz zakupu zmywarki, otrzymujesz także możliwość profesjonalnego serwisu!
Czy zmywarka gastronomiczna lepiej umyje naczynia niż pracownik z gąbką i płynem?
Ręczne mycie naczyń także może być efektywne jednak zajmuje stanowczo więcej czasu i wymaga szybkiej, często zbyt ciężkiej pracy. Brudne patelnie i przypalone garnki trzeba często wstępnie umyć drucianym zmywakiem, jednak aby dokładnie oczyścić je z tłuszczu i przygotować do dalszej pracy konieczne jest ich wyparzanie. Takie działania i nawyki w restauracji przedłużą żywotność Twojego sprzętu i sprawią, że patelnie żeliwne i garnki posłużą przez wiele lat.
Oprócz tego, talerze myte w zmywarce gastronomicznej, potrzebują po jej otwarciu zaledwie kilkudziesięciu sekund aby wyschnąć i umożliwić dalsze użytkowanie. Ręczne mycie wymaga czasu i suszenia, a następnie polerowania. W dużym lokalu jest to nieefektywne i spowalnia czas wydawania posiłków, a co za tym idzie pogarsza relacje między pracownikami, renomę i funkcjonowanie lokalu. Na tak prostym przykładzie widać jak poszczególne urządzenia gastronomiczne, przyczyniają się do budowanie nieustraszonego zespołu w kuchni, sukcesu finansowego oraz pozytywnych rekomendacji klientów.
Jeśli Twój lokal jest naprawdę duży wybierz oddzielne urządzenia do zmywania. Zmywarka do szkła umożliwia barmanowi szybkie serwowanie drinków, zimnych napojów oraz kawy. Zmywarka do garnków zapewni dużą przestrzeń do mycia tych naczyń, a funkcjonalna podstawa pod zmywarkę umożliwi przechowywanie umytych i schnących naczyń. Przy dużym obciążeniu w lokalu korzystna będzie zmywarka kapturowa.