Stołówka szkolna - jaki sprzęt gastronomiczny wybrać?
Sprzęt do szkolnej stołówki z pozoru nie różni się od tego używanego w innych lokalach gastronomicznych. Czy jednak na pewno? Jak wybrać odpowiedni sprzęt dedykowany specjalnie do szkolnej lub przedszkolnej stołówki? Poznaj kilka funkcjonalnych rozwiązań idealnych do takiej działalności!
Meble ze stali nierdzewnej
Meble ze stali nierdzewnej są szczególnie istotne w stołówkach szkolnych i przedszkolnych ze względu na łatwość ich czyszczenia i fakt, że nie wchodzą one w interakcję ze składnikami żywności takimi jak kwasy oraz przyprawy. Takie meble są najczęściej wymagane przez Sanepid i sprawiają, że kuchnia jest bardziej sterylna.
Szczególnie przydatne będą m.in: stoły robocze do kuchni, stoły ze zlewami, oraz szafa przelotowa, która z powodzeniem oddzieli tzw. czystą kuchnię od brudnej. W kuchni szkolnej przydadzą się także stoły jezdne, które umożliwiają transport jedzenia na talerzach w dowolne miejsce w kuchni.
Aby spełnić wymogi Sanepidu, w każdym pomieszczeniu powinna być także umywalka, w której można umyć ręce. Stoły przyścienne do kuchni to idealne miejsce do preparacji potraw, a pomieszczeniach gdzie jest mniej miejsca - sprawdzą się stoły chłodnicze, które pomieszczą wszystkie niezbędne produkty dzięki wbudowanej pod blatem chłodziarce gastronomicznej. Pamiętaj także o zmywarce uniwersalnej z funkcją wyparzania!
Urządzenia grzewcze w stołówce szkolnej
Stołówka szkolna jak każdy punkt gastronomiczny musi mieć funkcjonalne urządzenia grzewcze. W trosce o to aby umożliwiały one przyrządzenie dużej ilość porcji jednocześnie, warto zadbać o odpowiednią rozmiar tego sprzętu.
Kocioł warzelny umożliwia ugotowanie wielu porcji zupy dla dzieci i praktyczne porcjowanie jej do garnków, talerzy lub wazy. Takie rozwiązanie umożliwia sporządzenie obiadu dla kilkuset osób.
Duża patelnia uchylna, umożliwiająca smażenie kilkuset kotletów, naleśników, kawałków ryby, placków, gulaszu oraz pulpetów. Mechanizm umożliwia łatwe czyszczenie patelni oraz wylewanie z niej tłuszczu po zakończonym smażeniu.
Bemar gastronomiczny, Ten rodzaj podgrzewacza także usprawni działanie każdej stołówki szkolnej. Urządzenie umożliwia wstawianie do niego naczyń z potrawami i utrzymywanie ich temperatury na stałym poziomie. Praktyczne rozwiązanie umożliwia podgrzewanie wcześniej przygotowanych potraw wraz z pojemnikiem GN.
Piec konwekcyjno - parowy oraz kuchnia gazowa z piekarnikiem. Z takim zestawem w stołówce szkolnej z łatwością można piec kurczaka, ciasta, gotować sosy, warzywa, zupy oraz wszelkie inne potrawy. Kuchnia gazowa 6 palnikowa umożliwia gotowanie i podgrzewanie dużej ilości garnków jednocześnie. Ma to duże znaczenie w przypadku zakładów żywienia zbiorowego, które mają pod opieką wiele osób.
Urządzenia chłodnicze do stołówki
Stołówka wymaga funkcjonalnych urządzeń chłodniczych zarówno do kuchni jak też witryn chłodniczych umożliwiających dzieciom i młodzieży wybór poszczególnych deserów lub owoców umieszczonych w widoczny sposób za szybą.
W szkolnej kuchni funkcjonalna będzie także duża szafa chlodnicza, która pomieści mięso, ryby, sery, warzywa oraz nabiał. Szafa chłodniczo mroźnicza także spełni swoją rolę i umożliwi kucharzom mieć pod ręką zarówno produkty chłodzone jak i wcześniej zamrożone.
Oprócz tego stołówka szkolna lub przedszkolna powinna mieć podłogi i ściany łatwe w czyszczeniu i dużą ilość funkcjonalnych akcesoriów takich jak: chochla, sztućce, talerze, garnki, patelnie, pojemniki GN oraz szklanki, kosze na odpady oraz inne przybory kuchenne