Rola i rodzaje pojemników GN w profesjonalnej kuchni szkolnej i przedszkolnej.
Pojemnik GN to niewątpliwie legenda światowej gastronomii. Każdy kto choć przez chwilę miał okazję zasmakować kulinarnej przygody w stołówce, restauracji lub barze - zapamiętał ten kształ już na zawsze. Pojemniki GN mają rozmiary dopasowane do gastronomicznych urządzeń AGD, chłodziarek oraz podgrzewaczy i urządzeń takich jak ekspozytor na pojemniki GN. Jaką rolę odgrywają te funkcjonalne pojemniki? Czy znasz zastosowania tego sprzętu gastronomicznego?
Pojemniki GN ze stali nierdzewnej
Pojemniki GN ze stali nierdzewnej odgrywają w szkolnej i przedszkolnej stołówce ważną rolę.
Mogą być używane do przechowywania marynowanych mięs lub gotowych dań oczekujących na serwis. Pojemniki GN ze stali nierdzewnej są także kompatybilne z wieloma urządzeniami takimi jak piec konwekcyjny, podgrzewacze gastronomiczne oraz nadstawka na pojemniki GN. Wyroby wysokiej jakości to m.in: pojemnik GN Stalgast oraz pojemnik GN Hendi.
Idealnym zastosowaniem tego rodzaju naczyń jest układanie w nich gotowych porcji np. kotletów, kawałków kurczaka, naleśników lub krokietów i podgrzewanie ich w piecu tuż przed podaniem. Pojemniki GN są bardzo funkcjonalne właśnie ze względu na to, że raz umieszczona w nich żywność nie musi być bez przerwy przekładana do innych naczyń niezależnie od niskiej lub wysokiej temperatury.
Oprócz tego pojemniki GN mają wymiary dopasowane do urządzeń takich jak wózek do pojemników GN co ułatwia transport żywności z kuchni na salę stołówki szkolnej lub przedszkolnej oraz odbiór tac z talerzami po posiłku.
W stołówce warto mieć Mały pojemnik GN, średni pojemnik GN, duży pojemnik GN - tak wyposażona kuchnia jest funkcjonalna.
Blachy GN
Oprócz pojemników głębokich, naczynia spełniające Gastronorm mogą mieć też formę blachy lub rusztu. W tak uniwersalnych naczyniach drzemie wielki potencjał. Można upiec w nich mięso kurczaka, ryby, zapiekanki, wszelkie ciasta, upiec pulpety, przyrządzić sernik na zimno lub galaretkę dla dzieci na deser. Ciekawą propozycją są blachy GN z wytłoczonymi otworami na sadzone jajka. Blachy GN mogą być także perforowane co ułatwia odprowadzanie wilgoci z ciast i pieczywa.
Piec konwekcyjno - parowy GN
Aby czerpać maksymalne korzyści z posiadanych pojemników GN warto zdecydować się na piec konwekcyjno parowy GN, który pomieści blachy oraz inne pojemniki GN do pieczenia i zapiekania potraw. Takie rozwiązanie jest idealna ponieważ uprzednio zamarynowaną potrawę można wyjąć z lodówki i wstawić wprost do pieca.
Jak jeszcze stosować pojemniki GN w stołówce szkolnej?
Pojemniki GN w szkole lub przedszkolu są tak samo potrzebne jak w każdej innej profesjonalnej kuchni. Z powodzeniem sprawdzą się jako głębsze blachy do pieczenia brokułów, marchwi, buraków lub innych mieszanek warzywnych, które następnie można wywieźć wózkiem do chłodni i podgrzać w stosownym momencie. Pojemniki GN ze stali nierdzewnej z pokrywką dskonale utrzymują wysoka temperaturę zup, mięs oraz gulaszu. Sprzyja to wysokiej jakości wydawanych w stołówce dań i zadowoleniu dzieci.
Wszystkie niezbędne rodzaje pojemników GN znajdziesz tutaj →