Otwierasz restaurację lub bistro? Sprawdź jakie urządzenia wybrać!
Sercem każdej restauracji jest jej kuchnia. To właśnie tam pracownicy wykorzystują profesjonalny sprzęt gastronomiczny, tworząc prawdziwe arcydzieła! Smaczne posiłki mają na celu zadowolenie klientów i wzrost popularności Twojej restauracji. Aby lokal gastronomiczny dobrze funkcjonował trzeba zrozumieć właśnie tę zasadę. Utalentowani pracownicy oraz profesjonalne wyposażenie restauracji to pierwsza rzecz, na którą należy zwrócić uwagę! Zastanawiasz się jaki sprzęt kuchenny powinien znaleźć się na zapleczu Twojego lokalu? Oto kilka informacji:
Odpowiednio dobrane urządzenia grzewcze
Urządzenia grzewcze to sprzęt o szerokim przekroju. Lokale specjalizujące się w odmiennych kuchniach świata mają zapotrzebowania na urządzenia gastronomiczne pozwalające na odpowiednią obróbkę termiczną. Jeśli zastanawiasz się jak otworzyć pizzerię zadbaj to aby pizza była dostępna szybko i powalała smakiem! Jeśli chodzi o piec do pizzy, cena waha się w od około tysiąca do kilku tysięcy złotych. Wybierz model z jedną lub dwiema komorami - w zależności od wielkości lokalu i natężenia ruchu.
Jeśli myślisz o tym jak otworzyć restaurację europejską, w Twojej kuchni przydatny będzie piec konwekcyjny, który okaże się pomocny podczas pieczenia mięsa, ryb, warzyw oraz zapiekanek, ciast i wszystkich innych dań. Takie urządzenia jest funkcjonalne i umożliwia pieczenia kilku potraw jednocześnie. Kuchnia gazowa z piekarnikiem to również obowiązkowy element w kuchni. To na niej kucharze przyrządzają sosy, zupy, makarony, owoce morza oraz obsmażają mięso i ryby, które później lądują w profesjonalnym piekarniku! Jeśli planujesz serwować steki - profesjonalny grill gazowy i utalentowany kucharz wyciągną Twoją knajpę na wyżyny popularności! Bardzo przydatnym urządzeniem jest także opiekacz elektryczny, czyli tzw. Salamander. To w nim kucharze apetycznie przypieką potrawę “od góry” oraz podtrzymają temperaturę w oczekiwaniu na serwis.
Urządzenia chłodnicze w ekonomicznej restauracji
Aby restauracja była ekonomiczna warto zadbać o odpowiednie przechowywanie zamówionych produktów spożywczych. Profesjonalne szafy chłodnicze, zapewniają stałą temperaturę i sprawią, że jedzenie nie będzie się marnowało. Pamiętaj także o właściwym oznaczaniu towarów wkładanych do lodówki! Jeśli kuchnia w Twoim lokalu jest niewielka warto postawić na stoły chłodnicze, które zapewniają wygodny blat do preparacji dań i powalają kucharzom mieć wszystko “pod ręką” Zadowolony kucharz to dobry kucharz! Przyda się także chłodziarka do wina!
Zmywarki i suszarki do naczyń
Uniwersalna zmywarka stalgast pozwoli Twoim pracownikom jeszcze lepiej zadbać o czystość garnków i talerzy. Zmywarki do szkła są idealne dla barmanów, którzy szybko chcą umyć i osuszyć szklanki po drinkach oraz filiżanki po kawie! Zadbaj także o podstawy pod zmywarki. Dzięki takiemu wyposażeniu Twój pracownik szybko i sprawnie upora się z naczyniami i sprawi, że praca zespołu będzie lepsza i szybsza, a goście otrzymają posiłek na higienicznych i błyszczących naczyniach!
Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w funkcjonalnym lokalu?
Oprócz powyższych akcesoriów i urządzeń postaw także na efektowne talerze do restauracji oraz eleganckie kieliszki i sztućce! Pracownicy kuchni będą także wdzięczni za wystarczającą ilość naczyń takich jak : pojemniki GN, profesjonalne garnki, noże Gerlach oraz inne funkcjonalne akcesoria, które usprawnią pracę i pozwolą na osiągnięcie sukcesu oraz wysokich obrotów każdego dnia!