Jakie jest zapotrzebowanie na artykuły wykorzystywane w branży hotelarskiej?
Branża hotelarska to szeroka dziedzina, która zajmuje się wieloma aspektami wypoczynku i rekreacji podróżnych oraz ich właściwego żywienia. W zależności od standardu miejsca noclegowego ma ono zapotrzebowanie na różnorodne artykuły i sprzęt, na zróżnicowaną skalę. Jakie artykuły są niezbędne w takiej branży i jak zapewnić gościom najlepszy pobyt i serwis?
Sprzęt gastronomiczny w hotelu
Restauracja hotelowa świadczy zazwyczaj usługi śniadania, obiadu i kolacji oraz wydawania dań z karty menu. Takie miejsce sprzyja także spotkaniom biznesowym lub towarzyskim. Aby dobrze przygotować śniadanie bufetowe w hotelu, wymagany sprzęt to: podgrzewacz gastronomiczny, dyspenser do soków, warnik do kawy, półmiski stalowe, dzbanek, stojak obrotowy, talerze porcelanowe i filiżanki porcelanowe.
Hotelowa kuchnia także musi posiadać wyposażenie umożliwiające najwyższej jakości serwis. Piec konwekcyjno parowy, zmywarka gastronomiczna, bemary, kuchnia gazowa, grill gastronomiczny, chłodziarka gastronomiczna, okap i najbardziej pożądany sprzęt gastronomiczny ostatnich lat, czyli chłodziarka do wina. Oprócz tego hotel wymaga posiadania dużej ilości naczyń takich jak: szklanki, filiżanki, kieliszki, talerze, sztućce i pucharki do lodów.
Podczas serwisu na tarasach i w ogródkach konieczne są lampy grzewcze umilające gościom wieczory. Branża hotelarska to także przyjęcia okolicznościowe. Podcza takich okazji fontanna do czekolady lub automat do lodów umilą chwilę małym i dużym gościom. Na liście hotelowych artykułów gastronomiczny jest także wyciskarka do cytrusów, ekspres ciśnieniowy, wózek kelnerski oraz naczynia kuchenne dostępne tutaj → naczynia do hotelu.
Jak znaleźć oszczędności podczas kupowania artykułów hotelarskich?
Doświadczeni łowcy hotelarskich promocji wiedzą już, że najczęściej przy zakupie większej ilości artykułów można liczyć na duży rabat. Decydując się na kupno zastawy porcelanowej w jednej hurtowni transport upust będzie z pewnością większy niż w przypadku kupna szklanek i talerzy w innych miejscach. Warto też zakupić naczynia w takim samym kształcie dzięki czemu nawet po zniszczeniu kilku z nich łatwo można dokupić nowe egzemplarze.
Ograniczenie menu do kilku potraw także jest dobrym posunięciem. Dzięki temu potrzebny jest podstawowy sprzęt, który umożliwi szybkie przygotowanie wszystkich pozycji z menu. W ekonomicznym hotelu potrawy są dopracowane w każdymi szczególe, a produkty się nie marnują.
Warto także szukać oszczędności kupują duże pakiety ręczników i pościeli hotelowej od producentów, którzy w zamian za stałą i długoterminową współpracę obniżą dla nas ceny.