Jaki sprzęt gastronomiczny często się zużywa? Przygotuj się do sezonu w kuchni, małej i dużej gastronomii!
Sprzęt gastronomiczny zużywa się w zależności od jego jakości, rodzaju i sposobu użytkowania. W restauracji, stołówce, hotelu lub barze mamy do czynienia z mnogością przedmiotów od sztućców, talerzy i garnków, poprzez patelnie, piekarniki i frytkownice aż po piece, kotły warzelnicze, zmywarki gastronomiczne i masywne chłodziarki gastronomiczne. Które z nich zużywają się najczęściej? Jak użytkować sprzęt aby długo wytrzymał? Gdzie go naprawić i jak wybrać nowy? Oto kilka faktów:
Jaki sprzęt gastronomiczny zużywa się najczęściej?
W restauracji, stołówce i innych punktach gastronomicznych najczęściej zużywają się naczynia takie jak: talerze, patelnie, garnki, ścierki, sztućce, szklanki, Warto więc zadbać o wytrzymałe wyposażenie i odpowiedni użytek porcelany oraz szkła.
Kolejnymi urządzeniami do częstej wymiany bywa drobny sprzęt kuchenny oraz akcesoria bufetowe takie jak podgrzewacz gastronomiczny, warnik do kawy oraz nieprawidłowo czyszczony ekspres ciśnieniowy (trzeba go czyścić codziennie po zakończeniu pracy).
Pewnym awariom przy długim użytkowaniu ulegają także mikrofalówki, frytownice i wszelkie inne elektryczne sprzęty, które są intensywnie wykorzystywane.
Gastrohevi.pl oferuje profesjonalny serwis sprzętu gastronomicznego
Należy także pamiętać, że kupując używany sprzęt gastronomiczny co prawda możemy liczyć na pewne oszczędności jednak taka opcja może nas kosztować w przyszłości dużo nerwów, pieniędzy przeznaczonych na serwis lub nawet wymianę na nowy… Sprzęt pogwarancyjny psuje się najczęściej… Sprzęt gastronomiczny renomowanych producentów psuje się zdecydowanie rzadziej niż tańsze odpowiedniki.
Jak dbać o sprzęt gastronomiczny?
Nawet najlepszej jakości urządzenia mogą ulec awarii jeśli będziemy eksploatowali je w nieprawidłowy sposób. Przykładowo zmywarka gastronomiczna na ogół ma mocną konstrukcję jednak aby była sprawna trzeba o nią dbać. Ważny jest filtr zmiękczający do wody, który wpłynie na jakość mycia i zabezpieczy grzałki zmywarki przed spalaniem i spowoduje mniejszy pobór prądu. Urządzenia powinny być właściwie wypoziomowane, a do jego czyszczenia i odkamieniania można używać tylko profesjonalnej chemii gastronomicznej - inne środki sposowują korozję. Zużyty filtr, najlepiej oczyścić lub wymienić na nowy. W sklepie Gastrohevi.pl masz możliwość profesjonalnego serwisu urządzeń gastronomicznych oraz zakupu nowych.
Nieprawidłowo czyszczone piece, grille, rożna oraz piekarniki także mogą ulec awarii. W tym celu warto używać profesjonalnych środków do ich pielęgnacji i konserwacji oraz używać zgodnie z instrukcją. Konieczne jest czyszczenie oraz dezynfekcja pieców i innych urządzeń zgodnie z instrukcjami HACCP.
Warto pamiętać, że sprawny oraz czysty sprzęt gastronomiczny to nie tylko komfort pracowników, ale także zdrowie gości lokalu i jego renoma.
W razie awarii urządzeń grzewczych lub chłodniczych, szeroką gamę tego sprzętu znajdziesz tutaj → kliknij