Jak zachwycić gości restauracji? Serwuj swoje posiłki w eleganckich, porcelanowych naczyniach!
Smakowita ryba z pieca konwekcyjnego podana z sałatką i maślanym sosem czy też deser w formie ciasta z odrobiną lodów i polewą owocową? Niezależnie od tego jak smaczne jest danie z menu, większośc z nas je tak naprawdę… oczami! Warto zatem aby oprócz smaku i ładnego designu, danie było podane na eleganckim talerzu. Gdzie szukać takich naczyń i jak dobrać ich kształt do konkretnych potraw? Oto kilka porad:
Talerze do dań głównych
Talerze porcelanowe do dań głównych powinny mieć określoną wielkość oraz jakość i połysk. Chcemy przecież aby pomieściły się na nich składniki dania oraz ozdoby w formie warzyw i sosów. Do serwowania ryb, steków i innych dań obiadowych niezastąpiony będzie komplet obiadowy lubiana tiago. Elementy tego zestawu umożliwiają eleganckie podanie zup, sałatek oraz dań głównych. W ofercie sklepu Gastrohevi jest także porcelana na sztuki. Spaghetti wspaniale zaprezentuje się na talerzu lubiana do pasty Oprócz dań głównych- talerze głębokie lubiana idealnie sprawdzą się do deserów takich jak panna cotta lub ciasta z sosami i śmietaną, ale o tym później.
Talerze do sałatek
Sałatki warto serwować na talerzach z odpowiednią głębokością. W zależności od składników i ilości sosu wybierz zatem lubiana talerz głęboki tiago lub lubiana półmisek eto, który doskonale sprawdzi się także do serwowania ryb z frytkami i sałatką. W przypadku małych sałatek i surówek wybierz produkt jakim jest lubiana salaterka Tiago. Idealnym talerzem do sałatki greckiej, cesar lub nicejskiej będzie natomiast talerz głęboki lubiana 23cm. Dopasuj wielkość talerza do wielkości dania i przemyśl rozwiązanie tak aby goście otrzymali posiłek efektowny, ale również wygodę podczas degustacji!
Talerze do deserów
Jak przeczytałeś powyżej deser nie musi być podany na małym talerzu. Talerz deserowy może być większy, tak jak bywa to w najlepszych restauracjach na świecie. W takim przypadku lody, ciasto, pudding lub galaretka lądują w centralnym punkcie naczynia, a pozostała przestrzeń może być obsypana cukrem pudrem lub udekorowana sosem czekoladowym i owocami. W większości deserów sprawdzi się talerz głęboki lubiana, czyli klasyka, prostota i wyjątkowa dyskretna elegancja! Dla fanów bardziej stylowych i oryginalnych naczyń idealną propozycją jest linia lubiana stone age, która jest odpowiednia nie tylko do deserów.
Talerze i półmiski bufetowe
Jeśli Twój lokal organizuje poczęstunek w formie bufetu także pamiętaj o eleganckiej zastawie. Obok stołu z jedzeniem ustaw klasyczne porcelanowe talerze obiadowe oraz talerze do deserów. Sprawdzą się takie modele jak talerz płytki tiago lub talerz płytki eto. Do serwowania dań na stole bufetowym posłuży półmisek ETO 33cm oraz podgrzewacz bufetowy.