Jak przechowywać żywność w stołówce szkolnej? Sprawdź klasyczne i skuteczne metody!
Owoce, warzywa, mięso i ryby to produkty, które mają dużą wartość i mogą mieć krótszy lub dłuższy termin przydatności w zależności od sposobu ich przechowywania. Przemyślane rozwiązania w tej kwestii zaowocują oszczędnościami oraz najwyższą świeżością produktów. Stołówka szkolna jest miejscem, które ze względu na swój charakter po prostu musi spełniać ścisłe wymogi sanitarne, tak aby dzieci miały dostęp do zdrowych posiłków wysokiej jakości, a dyrekcja otrzymała rekomendację Sanepidu. Jak zatem przechowywać żywność w takim miejscu? Jakie akcesoria gastronomiczne będą przydatne?
Faworyt lokali gastronomicznych, czyli pakowarka próżniowa
Pakowarka próżniowa to sprawdzone rozwiązanie sprzyjające oszczędnościom i zachowaniu najwyższej jakości produktów spożywczych. Szeroka gama modeli o różnych parametrach i rozmiarach, zaspokoi potrzeby nie tylko szkolnych stołówek, ale także innych lokali gastronomicznych. Pakowarka próżniowa to proste i skuteczne urządzenie, odciągające powietrze z foliowego woreczka, w którym znajduje się żywność. Tak zapakowane mięso drobiowe można przechowywać w lodówce około 6 - 9 dni, podczas gdy bez pakowania próżniowego wytrzyma ono max. 3 dni. Świeże owoce i warzywa można trzymać w lodówce do 5 dni, jednak po skorzystaniu z próżniowego pakowania okres przydatności wydłuża się do nawet 3 tygodni. Kolejnym przykładem jest mrożenie mięsa, które przy tradycyjnych metodach wydłuża jego świeżość o 6 miesięcy, a po ówczesnym pakowaniu próżniowym nawet do 2 lat… Dodatkowo pakowana żywność zajmuje mniej miejsca i ma lepsze właściwości smakowe. Łatwo odgadnąć, że inwestycja w taki sprzęt gastronomiczny szybko się zwróci!
Pojemnik GN z pokrywką
Pojemnik GN to sprawdzony sposób na przechowywanie żywności w stołówkach i kuchniach restauracyjnych lub szpitalnych. Te funkcjonalne naczynia są wykonane ze stali nierdzewnej i idealnie zachowują strukturę, smak oraz świeżość dań. Materiał, z którego są wykonane nie wchodzi w interakcję ze składnikami potraw. W ofercie gastronomicznej Gastrohevi.pl znajdują się także: pojemnik GN z polietylenu, pojemnik GN z porcelany, pojemnik GN emaliowany oraz pojemniki GN z grilamidu lub wersja pojemników z poliwęglanu. Tak przechowywana żywność pozostaje świeża i smaczna, a funkcjonalne pojemniki GN są odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu szybko można podgrzać sos, mięso lub zupę wstawiając pojemnik wprost do pieca lub podgrzewacza gastronomicznego.
Nadstawka grzewcza do stołówki i nie tylko!
Nadstawka grzewcza to doskonały sposób na przechowywanie żywności w stołówce podczas wydawania dań. Zakłady zbiorowego żywienia obsługują często dużą liczbę osób, a czas wydawania obiadów jest wydłużony. Nadstawka grzewcza pozwala na zachowanie wysokiej temperatury potraw, a funkcjonalne pokrywki zapobiegają wysuszaniu mięs oraz utracie świeżości potraw.
Lodówka gastronomiczna i zdrowy rozsądek!
Urządzenia chłodnicze powinny co prawda znaleźć się na topie naszej listy, ale lepiej późno niż wcale. Porządna lodówka gastronomiczna z dużą ilością wytrzymałych półek, umożliwia przechowywanie żywności próżniowej lub i w pojemnikach. Ważne aby pamiętać o odpowiednim oznaczeniu pudełek i torebek za pomocą naklejek z datą pakowania. Aby zachować aromat potraw, nie przechowuj ryb i owoców w bliskiej odległości! Unikaj także przechowywania świeżych owoców z produktami które są nadpsute.
Towary zakupione najwcześniej, umieść z przodu lodówki tak aby zużyć je na początku. Lodówka powinna być sucha, wyczyszczona i regularnie sprzątana.Te podstawowe zasady pozwolą na zachowanie świeżości produktów, serwowanie zdrowych posiłków i obłaskawianie pracowników Sanepidu! Sklep Gasrohevi.pl rozwiąże Twoje problemy w tej kwestii.