Inwestycje w branży gastronomicznej, a sezonowość? Jaki sprzęt przyda się latem, a jaki musisz mieć zimą?
Zarówno lato i zima sprzyjają wizytom gości w restauracjach. Latem ogródki restauracyjne są pełne radosnych gości popierających chłodzone napoje, drinki i delektujących się sałatkami. Zimą natomiast amatorzy przytulnych lokali chowają się w ciepłych wnętrzach restauracji popijając grzańca i krzepiąc się gorącą pizzą, treściwymi pieczeniami i rozgrzewającymi zupami. Jak przystosować restaurację do każdej z pór roku? A może w gastronomii da się zrobić lato z zimy? Sprawdź!
Sprzęt gastronomiczny na okres letni
Lato umożliwia otwarcie ogródka dla gości, który zwiększy ilość miejsc dla klientów i podniesie przychód inwestora. W takim miejscu naturalnie trzeba zainwestować w sprzęt gastronomiczny oraz stosowne meble. Podpisując umowę z producentem napojów otrzymasz zapewne stoliki i parasole. Pamiętaj, że dystrybutor do piwa w letnim ogródku, dla wielu jest jak oaza.
Co do wyposażenia restauracji to latem najbardziej przyda się przestronna chłodziarka gastronomiczna oraz witryna chłodnicza na desery, ciasta, koktajle, soki i owoce. Goście kochają także schłodzone wino i napoje - chłodziarka do wina będzie więc idealną inwestycją, chłodziarka do butelek także.
Wyciskarka do cytrusów zadowoli spragnionych przybyszów, a ekspres ciśnieniowy, chłodziarka do mleka i blender barowy umożliwią sporządzenie orzeźwiającej kawy mrożonej i koktajli mlecznych lub owocowych. Ukochanym przez wszystkich gości urządzeniem jest automat do lodów oraz kruszarka do lodu.
Latem w gastronomii przydatny będzie także: syfon do wody, szklanki do drinków i kostkarka do lodu. W schyłkowym okresie sezonu oraz podczas chłodniejszych wiosenno-letnio-jesiennych wieczorów w restauracyjnym ogródku sprawdzi się lampa grzewcza która ogrzeje gości i sprawi, że zostaną na dłużej. Pokrowiec na lampę grzewczą ochroni to urządzenie przed uszkodzeniami i zabrudzeniem po sezonie.
Inwestycje gastronomiczne zimą
Zimą sytuacja jest nieco odmienna. Ogródki są na ogół zamknięte chyba, że są to zimowe ogródki osłonięte szkłem i zainstalowano w nich wyżej wspomniane lampy grzewcze (wspomniane lato zimą). Sprzęt gastronomiczny przydatny zimą to wszelkie urządzenia grzewcze umożliwiające tworzenie gorących potraw i napojów. W okresie zimy i późnej jesieni można więc nieco zmienić restauracyjne menu. W takiej scenerii goście częściej wybierając gorące zupy, gulasze, gorące herbaty i ciekawe pierogi.
Przyda się zatem kocioł warzelny lub kociołek elektryczny. W okresie zimowym przedsiębiorcza restauracja może ustawić na zewnątrz kącik z grillowanymi potrawami, gorącą herbatą z imbirem lub kawą aromatyzowaną. Pomocny będzie grill zewnętrzny lub płyta grillowa oraz ekspres ciśnieniowy i warnik do herbaty.
W hotelach i stołówkach z pewnością przyda się termos stołowy, podgrzewacz gastronomiczny, płyta grzewcza do potraw, zaparzacz do kawy.
Do modernizacji zimowego menu można użyć akcesoriów takich jak: zestaw do fondue oraz mała patelnia do serwowania dań takich jak: skwiercząca patelnia z mięsem, zimowa jajecznica na boczku lub gulasz wprost z patelni. Warto także dokupić deskę drewnianą do serwowania gorącej patelni wprost na stolik.
Zima to czas kiedy mimo wszystko hotele i restauracje mają wielu klientów. Podczas przyjęć okolicznościowych i wieczornych kolacji dużą atrakcją będzie: grill na węglei drzewny, grill gazowy, bemary, przenośna płyta indukcyjna idealna na zimowe bankiety oraz termos stalowy z kranem.
Dostawy online wymagają podania gościom gorącej potrawy. Zimą ma to szczególne znaczenie i niezbędna będzie: torba termoizolacyjna, torba termiczna do pizzy oraz inne termosy termoizolacyjne.