Gotowanie na okręcie polskiej marynarki wojennej! Co jedzą żołnierze podczas odległych misji i jak wygląda kuchnia na okręcie?
Jeden ze słynnych przywódców powiedział kiedyś, że armia maszeruje dzięki żołądkowi i trudno się z tym nie zgodzić. Na okręcie marynarki wojennej kucharz to prawdziwy bohater! To on serwuje posiłki dla żołnierzy - nawet kiedy statek płynie przez niespokojne wody! Podczas gdy pozostawione luzem przedmioty przewracają się i zsuwają, sprzęt gastronomiczny dla wojska musi pozostać nienaruszony… Wytrzymałe meble gastronomiczne i wysokiej jakości naczynia kuchenne często ułatwiają pracę w tak specjalnych warunkach! Jak zatem wygląda kuchnia na okręcie i jakie przysmaki są w marynarskim menu? Oto kilka faktów!
Sprzęt gastronomiczny na okręcie marynarki wojennej
Sprzęt gastronomiczny na okręcie z pozoru nie różni się od tego w lądowej restauracji lub stołówce. Szereg urządzeń kuchennych takich jak wytrzymały piekarnik, kuchnia gazowa oraz uniwersalna zmywarka to gastronomiczny standard. Oprócz tego w wojskowej kuchni znajdziemy duży kocioł do zupy lub owsianki, kotły warzelnicze oraz sprzęt taki jak patelnia elektryczna umożliwiająca smażenie dużych ilości kotletów, mięs lub gulaszu i...śniadaniowej jajecznicy.
Kucharze w marynarce wojennej muszą jednak przestrzegać niecodziennych reguł, które dla pracowników lądowych lokali są co najmniej dziwne. Dlaczego? Podczas niesprzyjających warunków na morzu, sprzęt gastronomiczny i noże kuchenne kolokwialnie mówiąc nabierają skrzydeł… Pracownicy nauczyli się więc w jaki sposób odkładać akcesoria gastronomiczne tak aby zachować bezpieczeństwo oraz nie stracić wysokiej jakości gadżetów takich jak noże Gerlach, chochla do zupy, sita i cedzaki oraz deski do krojenia Gerlach.
Pomimo, że kuchnia na okręcie może kojarzyć się z dość starymi urządzeniami kuchennymi i powiewem minionej epoki - obecnie wiele statków przechodzi remont i wyposaża swoją kuchnię w nowoczesny sprzęt gastronomiczny. Takie rozwiązanie jest korzystne i bezpieczne dla kucharzy oraz sprawia, że praca w okrętowej stołówce przebiega sprawniej i przyjemniej!
Schabowy z patelni czy duży kocioł zupy, czyli co jedzą żołnierze?
Do kuchni oddelegowani są żołnierze w zawodzie kucharza. Takie rozwiązanie sprawia, że posiłki są przygotowane w smaczny i prawidłowy sposób. Kiedy jedzenie jest gotowe, załoga ustawia się w kolejkę i odbiera z regału talerz ze śniadaniem, obiadem lub kolacją. Co jedzą żołnierze? Śniadanie to zazwyczaj twarożek, wędlina, pieczywo, owsianka, jajecznica i inne tradycyjne poranne przysmaki. Obiad składa się z zupy, kotleta lub gulaszu oraz ziemniaków, kaszy i surówki, czyli jak mówią standard...
Podczas wydawania posiłków ważną rolę pełnią przestronne nadstawki na stoły, które mogą pomieścić wiele talerzy. Odzież gastronomiczna pozwala kucharzom przetrwać wysoką temperaturę w kuchni, a dobrze zaprojektowane urządzenia grzewcze zapewniają bezpieczeństwo nawet kiedy gorący olej pryska z patelni - wystarczy użyć wbudowanej pokrywki. Wielu żołnierzy nie potrafi przetrwać bez kawy, z tego powodu porządna messa jest wyposażona w ekspres ciśnieniowy lub chociażby pojemny czajnik do gotowania wody… Inwestycja w nowoczesne wyposażenie kuchni na statku, zwraca się w postaci zadowolonej załogi i większego bezpieczeństwa pracowników.