Chcesz aby goście Twojej agroturystyki Cię pokochali? Przygotuj im takie śniadanie!
Agroturystyka kojarzy się z wolnością, swobodą i relaksem. W takim miejscu goście oczekują troskliwej obsługi i trudno się z nimi nie zgodzić. Aby gospodarstwo agroturystyczne przyciągnęło jeszcze więcej fanów natury zadbaj o dobre jedzenie! Odpowiedni sprzęt gastronomiczny oraz dobra organizacja sprawią, że Twoi gości pokochają Ciebie i Twoją agroturystykę!
Sprzęt do bufetu śniadaniowego - co najlepiej mieć w zanadrzu?
Bufet śniadaniowy najczęściej składa się z ciepłych napojów, płatków zbożowych, mleka, wędlin, sera oraz dań ciepłych i sałatek. Aby potrawy zachowały temperaturę i były serwowane w efektowny sposób użyj tych akcesoriów bufetowych:
Podgrzewacz gastronomiczny. Takie urządzenie zapewni ciepło przygotowanej jajecznicy, podgrzanym kiełbaskom lub parówkom. Można w nim także przechowywać naleśniki, placuszki i inne podgrzewane dania śniadaniowe. Pamiętaj o ciepłych potrawach dla gości!
Warnik, zaparzacz do kawy, Pamiętaj o tym aby podać gościom dużo ciepłej kawy i herbaty. Obok zaparzacza ustaw czyste filiżanki lub kubeczki oraz mleko i cukier.
Patera na owoce,to na niej umieścić owoce oraz ciasta. Jeśli godziny bufetu są długie - postaw na paterę z pokrywkę! Piętrowe rozwiązanie zaoszczędzi także miejsce na bufetowym stole!
Półmiski bufetowe, ułożysz na nich wędliny, sery oraz jajka. Pamiętaj aby ozdobić je świeżymi warzywami i ziołami! Ułóż sery i wędliny w estetyczny sposób np. robiąc z nich ruloniki, składając na kształt trójkąta i dekorując je majonezem lub owocami!
Dyspenser do soku, płatków i sosów, , Wystarczy wlać do niego zakupiony lub świeży sok i ustawić na stoliku razem ze szklaneczkami! O poranku goście będą zachwyceni! Obok dyspensera na płatki ustaw dzbanek z mlekiem i miseczki.
Koszyk nie pieczywo - ułóż w nim świeży chleb i bułeczki! Im świeższe tym lepiej dla Ciebie! Pamiętaj o miękkim maśle! To podstawa.
Talerze bufetowe- ustaw je obok jedzenia i pozwól gościom częstować się czym chcą! Pamiętaj aby szybko odbierać brudne naczynia i dbać o estetyczny wygląd stołu przy śniadaniu!
Witryny bufetowe, Przechowasz w nich gotowe kanapki lub bułeczki i drożdżówki. Mogą to być propozycje dla gości do zabrania na całodniową wycieczkę nad morze lub do lasu!
Bufet śniadaniowy jest zapamiętany przez gości!
Im cieplejsza będzie jajecznica i świeższa wędlina - tym bardziej zadowoleni będą wczasowicze! Warto także serwować sałatki lub warzywa pokrojone w słupki. Podczas kilkudniowego pobytu gości zmieniaj ciepłe menu serwując na zmianę kiełbaski, jajecznicę, parówki, naleśniki, placuszki, omlety oraz jajka sadzone i np. fasolkę po bretońsku. Te tradycyjne specjały dodadzą energii i wprawią w dobry nastrój! Sprawdzą się także jogurty lub twarożki i pasty rybne czy też hummus. Oliwki, grzybki, i dżemy także znajdą swoich fanów!
Pamiętaj aby wyposażyć kuchnię w sprzęt gastronomiczny, który umożliwi Ci przygotowanie dużej ilości porcji, które następnie przełożysz do podgrzewacza gastronomicznego! Duża patelnia będzie na wagę złota!