5 urządzeń gastronomicznych, z którymi stworzysz kulinarne arcydzieła!
Talent kucharza odgrywa w gastronomii ważną rolę. To dzięki jego umiejętnościom i wyobraźni goście lokalu mogą cieszyć się apetycznie przyprawionymi i smakowicie podanymi pozycjami z menu. Istnieją jednak inne czynniki, które także decydują o tym jaki smak będą miały potrawy i jak będa wyglądały. Chodzi o urządzenia gastronomiczne, które umożliwiają smakowite opiekanie potraw, tworzenie ciekawych kształtów oraz nowych smaków. Dzięki takim akcesoriom można zrealizować nawet najbardziej ambitne kuchenne projekty! Poznaj 5 z nich!
Mikser planetarny
Mikser planetarny to must have w restauracji, cukierni i innych lokalach gastronomicznych. Przyrządzisz za jego pomocą ciasta, sosy i dressingi. To po prostu strzał w dziesiątkę! Profesjonalny sklep gastronomiczny Gastrohevi ma w swojej ofercie kilka wariantów tego sprzęt, dzięki któremu każdy kucharz jeszcze bardziej wykorzysta swój potencjał! Uczyń ze restauracyjnej kuchni prawdziwą pracownię kulinarną! Czy to konieczne? Zapytaj kucharza!
Piec konwekcyjny
To właśnie w takim urządzeniu przyrządzisz rumianą pierś z kaczki z tymiankiem, karmelizowaną marchewkę i pietruszkę oraz filet z dorsza pod pierzynką z pistacji! Piec konwekcyjny oraz opiekacz elektryczny, inaczej salamander to zestaw, który pozwoli na szeroką obróbkę termiczną potraw w najbardziej efektowny i smaczny sposób! Piec konwekcyjny zapewnia złocisty kolor wypieku oraz możliwość ustawienia czasu pieczenia. Nadaje się do ciast, mięs oraz ryb i ciekawych zapiekanek!
Grill kontaktowy
Grill kontaktowy to pozornie proste urządzenie. Może być jednak używane na wiele ciekawych sposobów. Oprócz przypiekania kanapek, panini lub naleśników można na nim przyrządzić apetycznie podpieczony kawałek łososia, który będzie miał charakterystyczne paski bez użycia grilla węglowego. Dzięki temu ryba zyska profesjonalny i idealny wygląd! Taka sama sytuacja dotyczy steka oraz warzyw. Danie z grilla ląduje na talerzu w towarzystwie sałatki i pieczonych ziemniaków. Cudo! Oprócz tego grill kontaktowy umożliwia stworzenie kanapek z grillowanym kurczakiem i warzywami oraz efektowne tortille i szaszłyki. Grill kontaktowy to urządzenie niezbędne niemal w każdej restauracji!
Naleśnikarki gastronomiczne
Naleśnikarki gastronomiczne to urządzenia umożliwiające przyrządzanie wspaniałych naleśników o zróżnicowanej grubości i średnicy oraz strukturze! Prawdziwym arcydziełem są jednak naleśniki ażurowe, które robią obecnie prawdziwą furorę - do komponowania najlepszy będzie worek do wyciskania ciasta! Od Twojej fantazji zależy jaki kolor będzie miało ciasto oraz jakie nadzienie dodasz do tego dania. Aby goście restauracji byli jeszcze bardziej zadowoleni - pozwól im oglądać kucharzy smażonych te pyszności!
Szatkownica do warzyw
Szatkownica do warzyw umożliwi stworzenie efektownych surówek oraz sałatek. Z takim sprzętem kucharz podoła nawet najbardziej wymagającemu zadaniu związanemu z krojeniem dużej ilości warzyw. Szatkownica pomoże stworzyć warzywne spaghetti oraz cienkie plastry warzyw np. na wegetariańskie carpaccio z buraka, kalarepy lub selera. Oprócz tego posieka owoce na desery oraz ciasta. Krajalnica do ziemniakow także wzbogaci menu o ciekawe propozycje! Dla amatorów sztuki kulinarnej przyda się zestaw noży do carvingu!