5 najczęstszych błędów podczas wyboru urządzeń gastronomicznych. Jak ich uniknąć?
Urządzenia gastronomiczne muszą być funkcjonalne i dopasowane do profilu, specjalności oraz wielkości kuchni gastronomicznej zarówno w restauracji, barze, stołówce, zakładzie przetwórstwa żywności i innych miejscach o charakterze gastronomicznym. Jakie błędy restauratorzy popełniają najczęściej podczas wyboru tych ważnych produktów? Oto lista rzeczy, które warto rozważyć podczas wyboru sprzętu gastronomicznego:
Brak dopasowania sprzętu do wielkości i profilu lokalu oraz kuchni
Meble gastronomiczne to ważny element wyposażenia kuchni, warto więc dopasować ich wielkość i funkcjonalność do profilu miejsca. Przykładowo zamiast wyboru oddzielnego stołu gastronomicznego i chłodziarki gastronomicznej - można zainwestować w stół chłodniczy, który sprawi, że serwis będzie szybszy, kucharz będzie miał wszystko pod ręką, a pozostała przestrzeń będzie inaczej zaaranżowana.
W lokalu o dużym natężeniu klientów lepiej jest użyć zmywarki kapturowej lozamet niż zwykłej zmywarki gastronomicznej, która ma mniejszą pojemność i może nie wytrzymać tempa. Pozorne oszczędności w tak ważnych kwestiach mogą spowodować awarię w najmniej oczekiwanym momencie oraz spore straty i potrzebę poświęcenia dużej ilości czasu na naprawę lub zakup nowego sprzętu, czyli kolejny wydatek…

W lokalu o dużym natężeniu klientów lepiej jest użyć zmywarki kapturowej lozamet niż zwykłej zmywarki gastronomicznej, która ma mniejszą pojemność i może nie wytrzymać tempa. Pozorne oszczędności w tak ważnych kwestiach mogą spowodować awarię w najmniej oczekiwanym momencie oraz spore straty i potrzebę poświęcenia dużej ilości czasu na naprawę lub zakup nowego sprzętu, czyli kolejny wydatek…
Używany sprzęt gastronomiczny bez gwarancji może zawieść
Używany sprzęt gastronomiczny bywa wybierany do punktów gastronomicznych i zakładów przetwórstwa żywności. Cena takich urządzeń jest niska, ale mogą się one zepsuć z dnia na dzień i nie mają gwarancji naprawy. Wybierając urządzenia takie jak piec konwekcyjno parowy lub sprzęt taki jak chłodziarka gastronomiczna lepiej wybrać nowy sprzęt i cieszyć się możliwością gwarancji.
Wybór urządzeń gastronomicznych niskiej jakości w miejscach o dużym natężeniu ruchu
Sprzęt gastronomiczny jak każdy inny może mieć zróżnicowaną jakość oraz bardziej lub mniej sprawdzonych producentów. Jeśli więc restauracja, stołówka lub zakład przetwórstwa żywności jest duży i produkuje znaczną ilość posiłków dziennie - naturalnie jakość sprzętu także powinna być wysoka.
W takich miejscach najlepiej wybrać renomowanych producentów, którzy do tworzenia urządzeń używają wysokiej jakości stali, innowacyjnych mechanizmów oraz wieloletniej obserwacji potrzeb punktów gastronomicznych, które chcą być wydajne i działać bez awarii. Przykładami takich marek są firmy :
Stalgast,
Lozamet ( zmywarka gastronomiczna lozamet, Warnik lozamet, Frytkownica elektryczna, bemar elektryczny, stół gastronomiczny, kuchnia gazowa, grill elektryczny, patelnia uchylna )
Hendi ( obierczka do ziemniaków, mikser gastronomiczny)
RM Gastro ( deska do krojenia )
Egaz ( szafa podgrzewcza, wyparzacz do sztućców, bemar jezdny, patelnia gazowa, trzon gazowy)
Meble ze stali nierdzewnej to najlepszy wybór!
Meble ze stali nierdzewnej są niezawodne, nie wchodzą w reakcję z kwasami oraz przyprawami i barwnikami. Oprócz tego ciężko je uszkodzić i łatwo wyczyścić. Profesjonalne meble gastronomiczne mają swoją cenę jednak ich wybór to najlepsze co można wybrać do każdego punktu o profilu gastronomicznym. Stół gastronomiczny, szafa przelotowa, nadstawki na stoły, półka wisząca, stół ze zlewem, szafka wisząca, szafa magazynowa, regał kuchenny oraz regał GN ze stali nierdzewnej to najlepszy wybór. Meble z innych tworzyw łatwo uszkodzić oraz np. Zabarwić barwnikiem z przypraw.
Zakup przypadkowego sprzętu gastronomicznego bez wcześniejszego przemyślenia i projektu technologicznego
Przed zakupem urządzeń gastronomicznych warto rozplanować każdy kąt i skorzystać profesjonalnego projektu technologicznego, który pozwoli na ekonomiczne rozplanowanie przestrzeni. Pojedyncze dokupowanie przypadkowego sprzętu gastronomicznego i chaotyczna aranżacja sprawiają, że inwestor wydaje więcej środków, a sama kuchnia może być mniej funkcjonalna.
Unikaj kosztownych błędów podczas wyposażania kuchni gastronomicznej pytając o radę specjalistów z gastrovehi.pl